Veertien jaar onderweg. Dat is best een tijd. Het is dan makkelijk om de hoogtepunten en successen van die veertien jaar op te sommen. Want vreugde momenten, die zijn er en daar ben ik meer dan dankbaar voor. Mensen, waaronder ook ik, die vanuit (ook soms een twijfelend) geloof betrokken zijn geraakt bij een pannakooi, sportweek, tussenjaar, conferentie of meidenclub. Die hoop en recht willen brengen omdat wij een God hebben van hoop en rechtvaardigheid.
Het verhaal van Youth for Christ Zwolle kan dan te makkelijk lijken. Die veertien jaar hebben heel wat hoofdstukken en gaan vooral om levens van mensen (onderweg) en situaties. Dat was en is het geen geplaveide weg. Het gaat bijvoorbeeld om de weerbarstigheid van jongerenwerk, geduld in samenwerkingen, onderlinge verschillen, voldoende financiën, ziekte of huisvesting.
De Japanse theoloog Kosuke Koyama helpt dit woorden te geven en gebruikt onder andere een verhaal uit het evangelie van Mattheüs. Mattheüs schrijft over de ontmoeting die Jezus heeft met een Kanaänitische vrouw. Wat opvalt is dat Jezus deze vrouw eerst negeert en daarna nog vragen stelt. Er zit traagheid in hoe Jezus reageert. Hij neemt haar mee de diepte in, zodat ze de belofte van God intensiever en misschien wel meer dan anderen zal ervaren, leert vertrouwen. Niet meteen een geloof met een ‘happy-end’, maar met een ‘trust-end’.
Traagheid hebben wij als Youth for Christ Zwolle leren omarmen. In verhalen uit de Bijbel en van heiligen door de eeuwen heen zie je dat God langzaam het proces met mensen door gaat. Tijden van 40 en 7 jaar zien wij dikwijls terug. Wij willen vaak sneller, efficiënter werken en leven. Maar dat is niet het tempo van God. Hij rent niet, Hij wandelt met ons.
Wij zijn enthousiast en dankbaar dat het team in Westenholte onderdak heeft gekregen in de Stinskerk. Een eigen plek met en voor jongeren. En tegelijkertijd is de huisvesting voor Diezerpoort en de Aa-landen niet zeker. De beweging groeit in de stad, maar er zijn (financiële) groeipijnen. Wij mogen nieuwe betaalde en onbetaalde werkers verwelkomen en tegelijkertijd hebben wij meer werkers nodig omdat er nood is. Zo gaat het al veertien jaar lang. Het is de paradox van geloof. Het maakt ons afhankelijk en leert ons wandelen. Het leert ons bidden, steeds weer.
Wandel je met ons mee? Vrede van Christus wens ik je!
Ronald Welmers |
|
|
De meidenclub Girlz Only draait alweer een heel aantal jaar. Vier jaar geleden, in 2019, is vanuit de meidenclub Moms Only gestart! Joanne, een van de initiatiefnemers, vertelt hierover: ‘Een aantal jongeren en vrijwilligers waren moeder geworden, en om ze te kunnen blijven ontmoeten hebben we toen het initiatief Moms Only bedacht. Voort geborduurd op Girlz Only waar we de moeders al mochten ontmoeten toen ze nog tieners waren.
Tijdens de Moms Only ochtenden konden we dingen over het ouderschap, opvoeding en relaties bespreken. Het waren warme ontmoetingen waarbij de moeders samen met hun kindjes in de huiskamer kwamen. Prachtig om te zien hoe de moeders zich thuis voelen bij YfC doordat sommigen al meer dan 10 jaar bij de activiteiten komen. Hierdoor staan ze open voor mooie gesprekken en laten ze zichzelf en hun onzekerheden zien.
In 2022 stopte Moms Only omdat er een vrijwilliger weg viel, hierdoor stond ik er alleen voor en was het niet haalbaar om het voort te zetten. Afgelopen jaar kwam ik regelmatig jongeren/moeders tegen in de wijk en gaven ze aan Moms Only te missen. Door deze ontmoetingen bleef er bij mij een vuurtje branden met het idee om weer een doorstart te maken.
Na gesprekken met Ronald en Gerda werd het concreter. Ik vertelde dat er een aantal oud meidenwerkers waren die ook moeder zijn geworden. Ik heb ze die avond benaderd en gevraagd of ze geïnteresseerd zijn om mee te draaien met Moms only. Hieruit kwam een gezellige avond voort waarin we elkaar weer mochten zien en ontmoeten.
En ja! Samen kijken we ernaar uit om de huiskamer weer te openen voor de moeders in de wijk! 😊
Wil je ons verhaal verder volgen? We hebben een eigen Instagrampagina: moms.only.zwolle
|
|
Christelijke tussenjaarbeurs |
|
|
In februari mochten wij de eerste editie van de christelijke tussenjaarbeurs organiseren in de aula van Hogeschool Viaa. Achttien organisaties waren op onze uitnodiging ingegaan en zo mochten wij met diverse organisaties geïnteresseerde jongeren en hun ouders informeren & inspireren over het doen van een tussenjaar.
Het werd een avond vol mooie ontmoetingen en inspirerende verhalen. Bij iedere stand werd er enthousiast verteld over het tussenjaar wat wordt aangeboden, veelal door studenten die zelf het tussenjaar doen of net hebben afgerond. Naast de stand, hadden bezoekers ook de mogelijkheid om aan te schuiven bij een Q&A. Hierin beantwoordden studenten vragen over het kiezen en doen van een tussenjaar. Tot slot was er de seminar “de winst van een tussenjaar”. Els van Dijk, oud directeur van de Evangelisch Hogeschool, nam tijdens dit seminar haar publiek mee in de meerwaarde van een tussenjaar. De boodschap: “Het is goud waard, om jezelf beter te leren kennen, om goede keuzes te leren maken.”
Een boodschap die wij helemaal herkennen. Het is zo mooi om te zien wat ons tussenjaar, het UIT Vormingsjaar, studenten brengt! Zo geeft oud UIT student Jesse aan: “In het UIT jaar heb ik veel over mezelf geleerd. Over wie ik ben en waar mijn krachten, maar ook waar mijn zwaktes liggen. Ook heb ik gewerkt aan mijn relatie met God en dit heeft mij enorm geholpen in het geloof”
Dit gunnen wij nog veel meer mensen! We hopen in september weer een praktisch en prikkelend tussenjaar te bieden aan jongeren uit regio Zwolle. Een jaar waarin jongeren meer leren over zichzelf, het geloof en zijn/haar plek in de wereld. Ken jij iemand waar dit wat voor is? Tip hem of haar! Voor meer info: www.uitjaar.nl.
|
|
“Hier maakt het niet uit wat je rol is. Iedereen is gelijk, we zijn één team.” |
|
|
Jaar in, jaar uit is de sportweek van Sonrise en Youth for Christ vaste prik voor Helga Rijnvis. Samen met haar partner zorgt ze voor de koffie, waarmee ze een van de vaste gezichten van de sportweek is. Haar drijfveer? “Het is vooral gewoon heel gezellig.”
“Een jaar of acht geleden ging ik voor het eerst samen met mijn kinderen kijken bij de sportweek. Het was zo leuk, dat we sindsdien elk jaar gaan. De gezelligheid sprak ons meteen aan en voor de kinderen was het fijn dat ze er spelletjes konden doen. Als we ’s middags na het kinderporgrama naar huis gingen, kwamen we ’s avonds weer terug voor het 14+ programma. Er was dan volleybal enzo, en we deden overal gezellig aan mee.”
“Mijn kinderen zijn nu ouder. Van de drie wonen er twee nog thuis, de jongste is 13. Zij weet echt alles van de activiteiten van Youth for Christ, wanneer er inloop is en wanneer het voor haar leuk is om aanwezig te zijn. Nu kijkt ze heel erg uit naar de sportweek van komende zomer.
“De sportweek heeft een christelijk karakter, dat weten we. Mijn kinderen waren niet bekend met de Bijbel, maar ze kregen van Youth for Christ altijd een Bijbel tijdens de sportweek. Soms doen ze er wat mee, en soms niet. Ze pikken in elk geval een hoop op van hoe er bij Youth for Christ met het geloof wordt omgegaan. De medewerkers stellen weleens vragen over het geloof, maar ze laten de kinderen er altijd vrij in om te geloven of niet.
“We blijven dit elk jaar doen. Ons koffiezetapparaat staat hier nu toch, haha! We hebben heel leuk contact met het team van Youth for Christ, we kennen elkaar goed, ze komen bij ons zitten en maken een babbeltje. We spelen ook weleens een potje volleybal mee. De sportweek zorgt voor aanspraak en dat is leuk. Het fijne is, dat het hier niet uitmaakt wat je rol is. Iedereen is gelijk, we zijn één team.
|
|
Hoe is het om coach te zijn binnen UIT? En wie zijn de coaches eigenlijk? Dit keer spraken we UIT coach Jan van Keulen.Jan heeft een hart voor jongeren. En jongeren hebben vaak ook een hart voor Jan: "Ik sta van mezelf versteld dat die jongelui nog naar mij toe komen als je zeventig bent." Met zijn vrouw samen heeft hij altijd jongerenwerk gedaan sinds 1980. "We hadden een open huis voor jongeren, ze konden zo binnenlopen." Hij vertelt dat ze gespreksgroepen hebben gehad en reizen gemaakt naar Schotland met de jongeren. "Ik heb een hart voor jonge mensen. Het is wel echt op mijn pad gebracht." Hij vertelt dat hij via de Navigators coach is geworden nadat hij besefte dat hij er niet meer onderuit kon, vervolgens heeft hij een opleiding tot coach gedaan. Sindsdien heeft het hem veel gebracht: "Dat ik ook van jonge mensen leer, dat ik toch iets anders in de wereld sta wat het geloof betreft. Van een relatie met een kerk naar een relatie met God. Je kunt zo ontzettend veel van elkaar leren, ook in het geloof, misschien wel juist in het geloof. Jongeren moeten veel meer met ouderen in gesprek en andersom." Meer info over UIT? Check onze socials of de website www.uitjaar.nl en raak betrokken!
|
|
"Ik sta van mezelf versteld dat die jongelui nog naar mij toe komen als je zeventig bent." |
|
|
Jongerenkelder Westenholte
Met de geplande sloop van ons huidige pand in Diezerpoort zijn we op zoek gegaan naar andere plekken om ons jongerenwerk voort te zetten. Een paar weken terug werd in de wijk Westenholte de kelder onder de Stinskerk aangereikt! Oftewel: voor het eerst een eigen plek in Westenholte!
Deze kelder is ruim 25 jaar geleden gebouwd en is toen goed gebruikt. Dankzij het Diaconaal Stimuleringsfonds van de CGK Zwolle en de buurtbonus van de Gemeente Zwolle is er geld beschikbaar om deze kelder flink onder handen te nemen en geschikt te maken voor jongerenwerk in Westenholte.
De hele meivakantie hebben hier tientallen jongeren, vrijwilligers, familieleden en vrienden hun steentje (of kwastje) bijgedragen. Muren zijn opnieuw geverfd, de oude krukken hebben een metamorfose ondergaan en er wordt elke dag avondeten gebracht.
Het is echt ontzettend leuk om te zien wat er allemaal gebeurt en hoe zoveel jongeren en betrokkenen zich inzetten. En de plek lijkt snel te wennen. Zoals een jongere (14 jaar) zei tegen haar moeder: "Kom mam, dan laat ik je onze kelder zien." Goud, toch?!
|
|
Afgelopen jaar zijn er twee nieuwe (betaalde) werkers in dienst gekomen. Ze stellen zich aan u voor!
|
|
|
Arjan van der Wal
Ik, Arjan van der Wal, ben per 1 februari 2023 in dienst bij Youth For Christ Zwolle. Sinds 2014 ben ik bezig met jongerenwerk in Zwolle. Mijn eerste jaren waren via Athletes in Action in Stadshagen en nu ben ik een kleine 2 jaar structureel bezig via YFC in de Aa-landen.
Ik merk dat mijn hart ligt bij jongeren. Door middel van voetbal in contact met ze komen en dan een relatie met ze opbouwen is iets wat bij mij past en wat ik mooi vind om te doen. Afgelopen jaar was ik veel aan het investeren in het jongerenwerk. Op den duur begon bij mij de gedachte op te spelen of ik dit misschien betaald kon gaan doen om hier prioriteit aan te geven en mij zo nog meer in te zetten voor YFC. Hierover ben ik in gesprek gegaan en in mijn periode van nadenken werd ik door verschillende mensen en opmerkingen bevestigd dat het gaan werken bij YFC de juiste keuze zou zijn. Ik ervaar hierin Gods leiding.
Ik mag naast Willem in de Aa-landen aan de slag. Ik draai op woensdagmiddag de activiteit in de wijk en mag ook dit jaar de Schellerbergconferentie organiseren. Naast de activiteit spreek ik nog wel eens met een jongere af of sluit ik aan bij gesprekken met andere organisaties of de kerk. De komende maanden ben ik ook bezig met het opbouwen van mijn persoonlijke fondsenwerving. Dit laatste levert hele waardevolle gesprekken op over het geloof/omgaan met je geld. Het geeft een bepaalde diepgang aan het gesprek en dat maakt het ook persoonlijk. Naast dat het zo mooi en waardevol is, kost het ook wel veel energie.
Ik vind het mooi om hier nu aan de slag te mogen en droom ervan dit fulltime te mogen doen. Om hiervoor te gaan leven. Willen jullie bidden voor dit proces en wijsheid hierin?
|
|
|
Jojanneke Rijlaarsdam
Mijn naam is Jojanneke, ik ben 32 jaar en woon en werk in Zwolle. Vanaf februari 2022 ben ik als werker begonnen bij Youth for Christ! Mijn missie is om binnen Youth for Christ de rol van aanbidding en gebed nog meer vorm te geven - groeien in het verstaan van Gods stem.
Dit doe ik onder andere door leiding te geven aan de aanbidding en muziek op de Schellerberg conferentie die we komende zomer voor de derde keer organiseren. Dit doe ik ook op de Grownights; de avonden die we elke maand organiseren met onderwijs en aanbidding voor vrijwilligers en jongerenwerkers. Het mooie aan dit werk vind ik dat we als beweging binnen Zwolle relaties met Jezus en jongeren op nummer 1 zetten. In mijn rol zie ik dit terug in hoe we samen bidden voor de stad en elkaar. Het blijft bemoedigend hoe we daarin uit spreken dat we Jezus nodig hebben en elkaar om dit werk te doen. Door samen te aanbidden, te zingen, bijbel te lezen, stil te zijn, oefenen we onszelf om in dit werk te blijven vertrouwen op God; het is een constante herinnering dat we werken aan Jezus’ Koninkrijk, niet de onze.
Zoals je leest is mijn werk nu niet gericht op direct jongerenwerk, wel meer ondersteunend aan de beweging. Een volgende uitdaging voor mij is om te blijven pionieren hoe wij als werkers en met de jongeren op verschillende manieren Jezus kunnen ontmoeten tijdens onze meetings - hoe we elkaar kunnen opbouwen als vrijwilligers en jongerenwerkers om Jezus uit te stralen. Heb je creatieve ideeën hiervoor? Wees welkom om een bakkie te doen.
De komende maanden zal ik vooral druk zijn met het organiseren van de Schellerberg Conferentie. Iedereen van harte welkom om de diensten te bezoeken op 19 t/m 21 juli!
|
|
|
|
Inflatie... gift verhogen?
We hopen dat u, dat jij geïnspireerd bent geraakt door de verhalen in deze nieuwsbrief. En dan komen we in diezelfde nieuwsbrief met dit, altijd wat gevoelige, punt. Donaties en giften..... Toch hebben we die zo hard nodig om ons werk door te blijven zetten.
U, jij hebt het thuis ook gemerkt. Alles wordt duurder. Zo zijn ook bij ons de prijsstijgingen, is de inflatie merkbaar. Onze kosten om het jongerenwerk uit te kunnen voeren zijn gestegen. Daarbij kan gedacht worden aan de inkoop van producten, de hogere energiekosten voor licht en verwarming, onze loonkosten en de brandstofkosten voor de bus of het aggregaat. Daarnaast groeien wij als beweging en zijn we zichtbaar en aanwezig op meer plaatsen in en rondom Zwolle.
Voor velen wellicht bekend. Maar toch nog even genoemd. We zijn als stichting volledig afhankelijk van giften. En we merken op dit moment dat het een behoorlijke uitdaging is om alles rond te krijgen. Dit ondanks het feit dat we enorm op onze kosten letten. Daarom toch de vraag aan u, aan jou om nog eens te kijken naar de gift aan Youth for Christ Zwolle. Kan deze worden verhoogd? Dat zou heel fijn zijn.
Verhogen kan via mail opgegeven worden: zwolle@yfc.nl Nog geen donateur? Scan de QR-code of ga naar de website www.yfczwolle.nl/geven
|
|
|